Sosyal Medya

Makale

Balkanlar’da Avrupa’nın Türkiye hazımsızlığı

Balkanlar; Türkçede daÄŸlık anlamına gelen bir bölgeye verilen isimdir. CoÄŸrafi konumu ise; Batı’da Adriyatik, Güney’de Akdeniz, DoÄŸu’da Ege Denizi ve Karadeniz, Kuzey’de ise Sava nehrinin Belgrat yakınlarında birleÅŸtiÄŸi yerden itibaren Tuna nehri ile çevrelenen alanı kapsamaktadır.

Balkanlar’da hangi ülkeler var diye baktığımızda, topraklarının tamamı ile topraklarının bir kısmı Balkanlar’da olmak üzere iki grup karşımıza çıkar.

Matematikte öğretilen A kümesi, B kümesi, C kümesi bir de kesiÅŸen küme elemanları olur ya iÅŸte ‘’Balkanlar da’’ birçok ülkenin kesiÅŸen kümesi gibidir.

Tarih boyunca Balkan yarımadası kadar, işgale uğramış başka bir Avrupa bölgesi yoktur. Persler, Makedonyalılar, Arnavutlar, Romalılar, Hunlar, Avarlar, Bulgarlar, Sırplar, Avusturyalılar gibi pek çok ulus tarafından yönetilmişti.

Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu ise; yaklaşık 550 yıl bu bölgeyi idare etmiÅŸti. Bu dönemde birçok ırk ve din barış içinde birlikte yaÅŸadılar. Dönemin sömürgeci devletleri olan Ä°ngiltere, Fransa ve Rusya’nın müdahaleleriyle milliyetçi akımların da etkisiyle Balkanlar, kum taneleri gibi dağıldı ve birçok acılar yaÅŸandı.

Kısaca bu temel bilgileri hatırlattıktan sonra, bugüne baktığımızda, bir tarafta; Balkanlar’ı güç mücadelesi alanı görüp, yeni acılara zemin hazırlayacak küresel güçlerin çabalarını görüyoruz, diÄŸer tarafta ise; yaÅŸanmış acıları hafifletecek eÄŸitim, ekonomi ve tahrip olmuÅŸ tarihi eserleri aslına uygun bir ÅŸekilde restore etmek isteyen Türkiye’nin gayretleri dikkat çekiyor.

TÄ°KA’nın Balkanlar’daki bu insani çabalarının ne yazık ki, geliÅŸmiÅŸ kuzey Avrupa ülkelerinin bazı siyasetçilerini rahatsız ettiÄŸini görüyoruz.

Daha üç ay önce Norveç’in baÅŸkenti Oslo’da ‘’ Avrupa kendi güvenliÄŸini kurmalı’’ baÅŸlığıyla bir araya gelen bazı Avrupalı liderler güvenlikle ilgili konuları konuÅŸurlarken, Balkanlar’da TÄ°KA’nın faaliyetlerine atıf yaparak ‘’ Türkiye’nin GüneydoÄŸu Avrupa’daki amaçları dikkatle izlenmelidir.’’ dediler.

Fransa’nın yayın kuruluÅŸu France 24’te demeç veren CumhurbaÅŸkanları Emmanuel Macron, Balkanları kast ederek ‘’ Avrupa BirliÄŸi GüneydoÄŸusunu Türkiye’ye kaptırmamalıdır.’’ diyerek rahatsızlıklarını bir kez daha göstermiÅŸ oldu.

Dünyaca ‘’Balkanlar’’olarak bilinen bölgeye ‘’GüneydoÄŸu Avrupa’’ denmesinin sebebi, zihinlerinde sakladıkları bir stratejinin ipuçlarını veriyor bize.

Strateji ÅŸudur; ‘’Balkanlar’’ yerine ‘’GüneydoÄŸu Avrupa’’ diyerek uzun vadede Türkiye’nin izini bu bölgede silmek istiyorlar. Ancak TÄ°KA’nın Balkan halkına yaptığı hizmetler bu stratejiyi bozduÄŸu için her fırsatta Türkiye’yi hedef alıyorlar.

Türkiye, hem kendi milli menfaatlerini koruyor, hem de söz konusu ülkelerin menfaatlerini gözetiyor. BaÅŸkan ErdoÄŸan’ın zaman, zaman vurguladığı ‘’ Kazan, kazan’’ ilkesinden hareket etmesi ‘’ Hep ben kazanayım.’’ anlayışına alışmış bazı Avrupalı siyasetçileri rahatsız ediyor.

Makalenin devamı için tıklayın

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.